De Europese beurzen zijn maandag met verlies gesloten.

De uitkomsten van het bankenonderzoek van de ECB zetten overal in Europa aandelen van grote banken onder druk, waarbij vooral in Zuid-Europa de verliezen flink opliepen.

In Amsterdam hield de AEX het verlies nog redelijk beperkt, met een min van 0,3 procent tot 395,05 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 586,16 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,4 tot 1 procent. In Madrid en Milaan gaven de hoofdgraadmeters 1,4 en 2,4 procent prijs. In Athene liep het verlies op tot ruim 3 procent.

Italiaanse banken onder druk

Vooral de Italiaanse banken die zakten voor het examen van de ECB, stonden flink onder druk. Banca Monte dei Paschi, die het slechtst uit de bus kwam, verloor ruim een vijfde van zijn beurswaarde, Banca Carige leverde 17 procent in. Ook andere Italiaanse banken als Intesa San Paolo en UBI gingen 3 tot 5 procent onderuit.

In Frankfurt, Londen en Parijs moesten aandelen van grote banken het ook ontgelden. Société Générale verloor bijna 3 procent, terwijl Deutsche Bank, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays, Crédit Agricole en BNP Paribas 1 tot 2 procent inleverden. De Duitse Commerzbank onttrok zich met een vlakke eindstand enigszins aan de malaise.

ING verliest 2 procent

In de AEX verloor ING, dat relatief goed uit het bankenonderzoek kwam, bijna 2 procent. TNT stond onderaan de hoofdindex van het Damrak. Het koeriersbedrijf verloor 6,8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

De banken waren niet de enige verliezers van de dag. Zorgen over de economie, aangewakkerd door een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen, zetten aandelen over een breed front in de min.

Air France-KLM onderaan Midkap

Zo verloor staalgigant ArcelorMittal in de AEX ruim 3 procent en ging uitzender Randstad 1 procent omlaag. In de MidKap stond Air France-KLM in de onderste regionen met een min van 3 procent.

De euro werd voor 1,2715 dollar verhandeld, tegen 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse zakte 0,4 procent tot 80,71 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 85,57 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl